Έλεγχος δημιουργίας ΧΥΤ σε αρχαιολογική περιοχή του Δήμου Κουφαλίων

Έλεγχος δημιουργίας ΧΥΤ σε αρχαιολογική περιοχή του Δήμου Κουφαλίων

Αρ. Πρωτ. 3533/26.08.09

Προς Υπουργούς:

- Πολιτισμού

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους των Δήμων Κουφαλίων και Νέας Χαλκηδόνας του Νομού Θεσσαλονίκης το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου υγειονομικής ταφής 70.000 τόνων ακίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων  της εταιρείας Tosoh Ελλάς ΑΒΕ σε ιδιόκτητο τμήμα αγροτεμαχίου της περιοχής «Ταβάς» ή «Μεγάλη Τούμπα» του Δήμου Κουφαλίων.

Η συγκεκριμένη έκταση έχει χαρακτηριστεί  αρχαιολογικός χώρος σύμφωνα με το ΦΕΚ αρ. 92/13-02-90 τεύχος Β' και ΦΕΚ αρ. 1076/14-10-98 τεύχος Β΄, καθώς στην εν λόγω περιοχή έχουν εντοπισθεί ερείπια της αρχαίας πόλης ΙΧΝΑΙ.

Επιπλέον, στην περιοχή λειτουργούν αντλιοστάσια για την ύδρευση τόσο του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας όσο και δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω του δικτύου της ΕΥΑΘ. Η εναπόθεση βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και ενδεχομένως στην ποιότητα του νερού.

 Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 - Έχει εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού το ενδεχόμενο δημιουργίας ΧΥΤ βιομηχανικών αποβλήτων σε τμήμα αγροτεμαχίου στον Δήμο Κουφαλίων που έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογικός χώρος;

 - Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία, τη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας στην εν λόγω περιοχή;

­